Kokio maisto turėtumėte paragauti Indonezijoje? Kas dažniausiai parduodama vietiniuose restoranuose?
Apgyvendinimo paieška Indonezijoje
Indonezijos virtuvė
Pagrindinis maistas yra ryžiai (nasi), indoneziečiai juos valgo 3 kartus per dieną. Dažniausiai prie ryžių patiekiama vištiena arba žuvis įvairiuose aštriuose padažuose arba kepta.
Virtuvei tam tikrą įtaką daro vietinė religija, todėl su kiauliena, kurią draudžia islamas, iš esmės susidursite tik Balyje, pas natūralias gentis ir krikščioniškuose ar kinų restoranuose.
Induistiniame Balyje, pakaitomis, sunkiai rasite jautienos.
Kitas įprastas garnyras yra makaronai (mie).
Taip pat susidursite su įvairių rūšių sriubomis, prie kurių indoneziečiai, žinoma, užsisakys ryžių.
Į patiekalą visada dedama sambalo, čili pipirų padažo, taip pat galima pagardinti "kecap manis" - tirštu saldžiu sojų padažu.
Vietiniai patiekalai paprastai būna labai aštrūs. Daugumoje restoranų ar warungų taip pat galite paprašyti "bunkus", t. y. maisto išsinešimui. Jūsų porciją suvynios į maistinį popierių, o skystą - į mažus maišelius. Tokį maistą galėsite suvalgyti ilgesnėje kelionėje.
Tipiški indonezietiški patiekalai
Patiekalai, kuriuos dažniausiai sutiksite valgiaraštyje:
- Nasi goreng - kepti ryžiai
- Ayam goreng - kepta vištiena
- Ikan goreng - kepta žuvis
- Mie goreng - kepti makaronai
- Satay - keptas (dažniausiai) vištienos iešmelis su žemės riešutų padažu
- Soto ayam - skani sriuba su ryžiais, makaronais, daržovėmis ir vištiena
- Bakso - sriuba su maltos mėsos koldūnais
- Babi - kiauliena
- Sapi - jautiena
- Gado-gado - daržovių salotos su tofu, kiaušiniu ir žemės riešutų padažu
- Cap-cay - keptų daržovių mišinys
- Tempeh - kepti tofu griežinėliai
- Tahu - fermentuotos sojos gabalėliai
- Pisang goreng - kepti bananai
Negalima pamiršti ir daugybės egzotinių vaisių, tokių kaip salakas (gyvatės vaisius), džekfrutai (duonos vaisiai), marikisa (pasiflora), klenkengas arba rambutanas (panašaus skonio kaip ličiai), mangostanas, sirsakas, karambola, ananasas, mangas, avokadas ir prieštaringai vertinamas durianas.
Daugumoje restoranų ar warungų siūlomos šviežios sultys yra puikios.
Įprasti gėrimai
- Air minum - geriamasis vanduo
- Teh - arbata
- Teh jahe - imbiero arbata
- Es teh - ledinė arbata (arbata su ledu)
- Kopi - kava (turkiška)
- Es jeruk - išspausti citrusiniai vaisiai su vandeniu, cukrumi ir ledu
- Susu - pienas
- Jus - sultys
Alkoholis čia gana brangus. Tarp turistų pirmauja Bintang alus, o skirtinguose regionuose taip pat siūlomi specifiniai alkoholiniai gėrimai, vynai ar likeriai (arak, anggur, tuak, moke, ...), jei norėtumėte paragauti, saugokitės alkoholio kokybės. Kai kurie turistai apsinuodijo naminiais brendžiais.
Vietiniai žmonės tiki gamtos galia. Pakeliui galite sutikti parduotuvę "Jamu". Joje prekiaujama natūraliais vaistais. Jei žolininkui (kuris tikriausiai nekalbės angliškai) galėsite apibūdinti kokius nors savo negalavimus, galite tikėtis vaisto, kurio vietiniai gyventojai negali atsigėrėti.
Ramadano metu būkite pasiruošę, kad parduotuvės ir maitinimo įstaigos dieną gali būti uždarytos. Taip yra todėl, kad musulmonai pasninkauja dienos metu ir valgo tik sutemus.
Kaip valgyti kaip vietiniai
Dauguma indoneziečių, kurie nevalgo namuose, eina valgyti į warungus arba kilnojamus prekystalius. Jie dažnai valgo ne prie stalų, o sėdi ant kilimėlių.
Dažnai maistą gauna gilioje lėkštėje; jei valgo stalo įrankiais, gauna šaukštą ir šakutę. Šaukštas laikomas dešinėje rankoje, šakutė - kairėje, o šakute maistas paduodamas ant šaukšto.
Daugelis vietinių gyventojų valgo rankomis; jei nuspręsite tai daryti, visada naudokitės tik dešine ranka. Kairioji laikoma nešvaria, todėl indoneziečiai dažnai ją laiko nuleistą palei kūną.
Imkite maistą tarp pirštų ir nykščiu įkiškite kąsnį į burną. Dažnai laikoma, kad mandagu pabaigti visą porciją. Taip pat nelaikoma mandagiu knarkti, net jei nuo aštraus maisto akyse pasirodo ašaros. Kramtyti leidžiama.
Vietinių gatvės maisto prekystalių (warungų) yra daug visoje šalyje. Šių vietinių restoranų dažnai galima rasti net mažiausiuose kaimuose, o miestuose jų vienoje gatvėje yra dešimtys.
Įprastos kainos restoranuose
Indoneziečiai pagrindinį maistą valgo pusryčiams, pavyzdžiui, ryžius, makaronus, sriubas ar įvairias košes, kaina warunguose (tipiškame indonezietiškame gatvės restorane ar kioske) paprastai yra apie 20 000 idr.
Kainos turistiniuose rajonuose, pavyzdžiui, Balyje arba Džogjakartos centre, gali būti daugiau nei dvigubai didesnės, o įprastą patiekalą vietiniame restorane galima nusipirkti maždaug už 40 000 idr.
Pietūs ar vakarienė išeis panašiai , alaus restorane galite gauti maždaug nuo 40 000 idr, šviežių sulčių maždaug nuo 10 000 idr.