Ką paragauti Švedijoje, kad paragautumėte vietinių patiekalų? Ir kur galima pigiai pavalgyti?
Peržiūrėti viešbučių kainas Švedijoje
Švedijos virtuvė
Istoriškai švedų virtuvė nebuvo labai turtinga. Didžiosios daugumos gyventojų maistas apsiribojo tuo, ką buvo galima užauginti ar sugauti vietoje.
Todėl mitybą daugiausia sudarė košės, duona, ropės (vėliau jas pakeitė bulvės), kopūstai, ankštinės daržovės ir sriubos.
Mėsos patiekalai dažniausiai buvo gaminami iš žuvies, kiaulienos, galbūt elnienos ir laukinių paukščių. Taip pat paplitusi briedžio (älg) ir šiaurinio elnio (ren) mėsa, dažniausiai ruošiama kaip kepsnys, patiekiamas su bulvėmis ir spanguolėmis.
Švedai labai mėgsta saldumynus. Vietinės kepyklos siūlo daugybę įvairių patiekalų.
Tipiški švediški patiekalai
Šių patiekalų nereikėtų praleisti Švedijoje.
Mėsos kukuliai
Švediški mėsos kukuliai yra ne tik paprastas patiekalas, bet ir vienas iš šalies simbolių. Kukuliai paprastai gaminami iš maltos jautienos ir kiaulienos, patiekiami su bulvių koše ir spanguolėmis.
Šis patiekalas būdingas visai Skandinavijai, tačiau kaip švedišką patiekalą jį visame pasaulyje išgarsino baldų parduotuvių tinklas IKEA, kuris jau kelis dešimtmečius patiekia juos kaip pagrindinį patiekalą savo valgyklose.
Lašiša
Lašiša yra labai populiarus patiekalas, ruošiamas dešimtimis skirtingų būdų. Populiariausias yra sūdyta lašiša su bulvėmis ir krapų padažu.
Surströmming
Patiekalas, liūdnai pagarsėjęs šimtais "YouTube" vaizdo įrašų, kuriuose žmonės iš užsienio bando jį valgyti, tačiau, nepaisant neįtikėtino kvapo, jis greičiau sukelia vėmimą nei apetitą.
Surströmming yra konservuota rūgšti silkė, gaminama fermentuojant žuvies mėsą, dėl kurios susidaro stiprus kvapas. Žuvis labai sūri, o kvapas toks stiprus, kad daugelyje viešųjų pastatų draudžiama valgyti surströmming.
Paprastai skardinė atidaroma po tekančiu vandeniu ir patiekiama su duona.
Surströmming yra sezoninis maisto produktas, kuris parduotuvėse parduodamas maždaug nuo rugpjūčio vidurio, kol baigiasi atsargos, retai - iki kito pavasario. Surströmming dažniausiai parduodamas šiaurės Švedijoje, kur jo galima rasti kiekviename prekybos centre. Pietuose jo parduodama labai mažai.
Surströmming yra brangus maisto produktas, o viena 400 g skardinė kainuoja apie 450 sek.
Ärtsoppa
Garsiausia Švedijos sriuba gaminama iš geltonųjų žirnių, į ją pagal pageidavimą dedama įvairių ingredientų, dažniausiai vištienos.
Sill (marinuota silkė)
Silkė yra viena populiariausių jūros žuvų, kurią švedai labai mėgsta.
Ji dažniausiai marinuojama įvairiuose padažuose su skirtingais prieskoniais, todėl silkės patiekalai regionuose labai skiriasi. Silkė yra vienas populiariausių užkandžių arba lengvų patiekalų vakarienei ar užkandžiams.
Kroppkakor
Pietų Švedijai būdingas patiekalas - koldūnai, įdaryti šonine arba rūkyta mėsa, patiekiami su spanguolių padažu.
Tai vienas iš nebrangiausių ir kartu labai skanių bei sočių patiekalų.
Pytt i Panna
Šimtmečius vargšų maistas dėl savo greitumo ir nepretenzingumo išliko populiarus ir šiandien.
Tai yra maisto likučiai. Tai, kas liko namuose, sumaišoma. Pagrindinis ingredientas yra bulvės, kurios supjaustomos gabalėliais, o į juos pagal skonį galima dėti beveik bet ką. Dažniausiai kiaulienos, pomidorų, šoninės ar agurkų.
Smörgåstårta
Šį unikalų pikantišką desertą sudaro daugybė antrųjų sumuštinių, kumpio, sūrio ar daržovių. Smörgåstårta gaminamas šventinėms progoms, tačiau juo prekiaujama ir kai kuriose kepyklėlėse.
Desertai ir saldumynai
Labai populiariossaldžios bandelės, įdarytos cinamonu ir ypač Švedijoje labai populiariukardamonu.
Užsukite ryte į vieną iš daugelio kavinių ir nusipirkite po vieną saldžią bandelę. Garantuojame, kad turėsite daug geresnius pusryčius nei nykūs žemyniniai stalai viešbutyje.
Šiaurinėje Švedijos dalyje taip pat gaminamos absoliučiai fantastiškos bandelės su keptomis spanguolėmis, tiek saldžios, tiek pikantiškos.
Semla
Nedideli saldūs keksiukai su plakta grietinėle ant viršaus paprastai būna įdaryti migdolų kremu ir pagardinti cinamonu, kardamonu arba palikti be skonio.
Puikiai tinka pusryčiams ir popietinei kavai.
Kladdkaka
Populiariausias švedų pyragas, gaminamas iš šokolado su dideliu kiekiu sviesto. Todėl jis yra šiek tiek riebus ir labai tirštos konsistencijos.
Kladdkaka suminkštinama plakta grietinėle ir avietėmis.
Kaip valgyti kaip vietiniai
Švedai paprastai valgo namuose. Kai kas nors pakviečia jus namo vakarienės, tai ženklas, kad jus tikrai vertina. Jie rečiau eina į restoranus. Priešingu atveju švedams tikrai įprasta iš anksto gaminti maistą namuose ir į darbą / mokyklą maistą atsinešti dėžutėje.
Todėl Švedijoje nerasite daug vietinės virtuvės restoranų, o jei tokių ir yra, jie dažniausiai orientuoti į turistus ir jų kainos labai aukštos. Restoranuose patogu turėti pietų meniu.
Pigiausią vietinį maistą (nuo 69 sek.) - mėsos kukulius - galima rasti baldų parduotuvės IKEA valgyklose.
Kas švedams svarbiausia? Ėjimas į "fika". Tai reiškia nueiti į kavinę, išgerti kavos, ko nors saldaus ir pabendrauti su draugais. Skirtingai nei restoranai, kavinės yra visur paplitusios ir jas galima rasti dideliuose ir mažuose miestuose.
Klasikinės greitojo maisto užkandinės su mėsainiais ir keptomis bulvytėmis yra visur paplitusios. Švedijoje pirmauja vietinė bendrovė "MAX Burgers", tačiau čia taip pat veikia "McDonald's" ir KFC. Labai dažnai taip pat galima sutikti picerijų ar kebabinių.
Karštos dešrelės taip pat populiarios "7-Eleven" arba "Pressbyrån", kurių galima rasti net mažiausiuose miesteliuose.
Įprastos kainos restoranuose
- Valgymas restorane pagal pietų meniu - 130 sek.
- Valgymas restorane be specialių pasiūlymų - 170 sek pigesniame restorane, bet dažniau nuo 220 sek ir daugiau.
- Alus - 60 sek.
- Kokteilis - 140 sek
- Pica - 100 sek
- McDonald's meniu - 110 sek
- Vanduo - 25 sek
- Hotdogai - 30 sek